Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012

Για να ζήσουμε πρέπει να φύγουν! Να οργανώσουμε την πάλη μας!

      Ενεργητική παρέμβαση της εργαζόμενης πλειοψηφίας για την ανατροπή των μέτρων και της κυβέρνησης της εξαθλίωσης είναι ο μόνος δρόμος για να μην περάσει το νέο πακέτο ανελέητου κοινωνικού πολέμου. Οι «απαιτήσεις» της τρόικα στον ιδιωτικό τομέα, έρχονται κατ’ απαίτηση των εργοδοτών για νέα αντεργατικά μέτρα, για μεγαλύτερη ευελιξία να προσλαμβάνουν, να απολύουν, να απασχολούν τους εργαζόμενους όπως και όποτε τους βολεύει, αυξάνοντας στο έπακρο την εκμετάλλευση.
Η άθλια συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ υλοποιώντας μέχρι κεραίας τις επιταγές της τρόικα και του ελληνικού κεφαλαίου, προχωρά σε εγκληματική λεηλασία όσων έχουν απομείνει από τα εργατικά-λαϊκά εισοδήματα και δικαιώματα, με στόχο δήθεν την αποφυγή της χρεοκοπίας, ενώ οδηγεί ολοταχώς στη χρεοκοπία του λαού. Η επαναδιαπραγμάτευση που είχαν “υποσχεθεί” τα κόμματα που συγκυβερνούν αποδείχθηκε όνειρο θερινής νυκτός.
Σε ανακοίνωσή του, ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αναφέρει: «Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει τη χαριστική βολή στους εργαζόμενους και στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, οι πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ παραμένουν «σιωπηλές». Η ηγεσία της ΓΣΕΕ, παρακολουθεί απαθής να διεξάγεται μια επίθεση ζωής και θανάτου για τους εργαζόμενους και προτρέπει σε υπογραφή συμβάσεων με μειωμένους μισθούς.
Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι άνεργοι πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, κάνοντας όλες τις απαραίτητες τομές για να νικήσουν οι αγώνες. Αυτό απαιτεί μια άλλη κατάσταση στο εργατικό -συνδικαλιστικό κίνημα, με υπέρβαση του  υποταγμένου συνδικαλισμού, με αλλαγή των συσχετισμών. Με ενωτική προσπάθεια στη βάση, στα πρωτοβάθμια σωματεία και τους συλλόγους, με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας, με οριζόντιο συντονισμό των συνδικάτων, με αποφασιστικές μορφές πάλης, με συσπείρωση των ανέργων και των ελαστικά εργαζόμενων.»
Όπως τονίζει το κάλεσμα του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων «Η οργάνωση της αντίστασης δεν μπορεί να εξαντληθεί σε μια αιφνιδιαστική εξαγγελία απεργίας μέσω μιας ανακοίνωσης. Απαιτείται τα συνδικάτα να αναπτύξουν κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα, πολύμορφες δράσεις που θα κορυφωθούν με  Γενική Απεργία με στόχο τη γενικευμένη πολιτική σύγκρουση με την κυβέρνηση και την επίθεση. Η Γενική απεργία θα πρέπει να προετοιμαστεί με μαζικές διαδικασίες στους χώρους δουλειάς, περιοδείες και οργάνωση δράσεων και γι’ αυτό απαιτείται να προχωρήσουμε χωρίς καμία καθυστέρηση. Προωθούμε συντονισμένους κλαδικούς αγώνες. Δεν υπογράφουμε μειώσεις των μισθών, δεν υποκύπτουμε στην τρομοκρατία του λιγότερο κακού. Οργανώνουμε δυναμικές μορφές πάλης όπως καταλήψεις, αποκλεισμούς δημοσίων κτιρίων κ.α.  Αναπτύσσουμε τη δράση μας με δυναμικές μαζικές μορφές ανυπακοής κατά της φορομπηξίας και του ληστρικού φοροεισπρακτικού. Ούτε ο κατακερματισμός του κάθε κλάδου, ούτε η άρνηση συγκρότησης ενός αγωνιστικού μετώπου ρήξης και ανατροπής μπορεί να οδηγήσει μακριά.»
Ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα καλεί σε συμμετοχή σε όλες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων  που πραγματοποιούνται την επόμενη βδομάδα στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις για τα μεγάλα ζητήματα της Παιδείας, της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης. Καλεί, όλους τους εργαζόμενους και ανέργους, τα σωματεία, τις συλλογικότητες αντίστασης και ανυπακοής, τις λαϊκές συνελεύσεις και τις επιτροπές ενάντια στα χαράτσια να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που οργανώνει την Τρίτη 18/9/2012 στις 6:30 μ.μ. στα Προπύλαια.

Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου 2012

Μαζική η αρχή του νέου γύρου. Μεγάλη ταξική συγκέντρωση και πορεία στην Καμάρα

    Πολύ μαζική ήταν η αρχή του νέου γύρου κινητοποιήσεων, που ξεκίνησε με τις διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη/ΔΕΘ. Χιλιάδες εργαζόμενοι μαζεύτηκαν στις 6.00 μ.μ. στην Καμάρα, στην εργατική συγκέντρωση που διοργάνωσαν 5 πρωτοβάθμια σωματεία και δεκάδες συνδικαλιστές του ταξικού ρεύματος. Στην συγκέντρωση μίλησαν οι απολυμένοι του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης και η επιτροπή αγώνα της ΔΩΔΩΝΗΣ, ο πρόεδρος του Σωματείου Ενέργειας Κοζάνης. Ακολούθησε χαιρετισμός μέλους Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Λειβαδιάς, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λαγκαδά. Στη συνέχεια πήρε το λόγο απολυμένος απεργός της Ελληνικής Χαλυβουργίας και συνέχισε ο πρόεδρος του Σωματείου της Αττικό Μετρό. Την συγκέντρωση έκλεισαν οι ομιλίες εκπροσώπου των 131 ταξικών συνδικαλιστών που καλούσαν στην συγκέντρωση της Καμάρας και ο πρόεδρος του Σωματείου της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής Θεσσαλονίκης.
Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι βγήκαν στο δρόμο και πορεύτηκαν μέσω Εγνατίας, Αγ. Σοφίας, Παραλιακής πρός την είσοδο της ΔΕΘ. Οι περίπου 4.000 διαδηλωτές της συγκέντρωσης της Καμάρας έφτασαν στο Βελλίδειο λίγο πρίν τις 9.00, αποκλείοντας την είσοδο. Στην είσοδο της ΔΕΘ διαβάστηκε ψήφισμα των εργαζομένων και των σωματείων και κάηκε συμβολικά η σημαία της Ε.Ε.
Μαζικά ήταν τα μπλοκ των εργατικών σωματείων, με πρώτο αυτό της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής και του ΜΕΤΡΟ. Πολύ μαζικά και τα μπλοκ του ΝΑΡ και της νΚΑ, αλλά και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Ακολουθούσαν το ΕΕΚ, η "Ταξική Πορεία", η ΚΕΧΑ, η "Αντιιμπεριαλιστική Αριστερή Συνεργασία" και μια σειρά επιτροπές αγώνα και συλλογικότητες. Η πορεία κατέληξε αργότερα ξανά στην Καμάρα, ενώ την Κυριακή το πρωί θα πραγματοποιηθεί εργατική συνέλευση, στην οποία καλεί η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων Θεσσαλονίκης.